Litt Sollia i NRK sin julekalender

Litt Sollia i NRK sin julekalender

For mange er det å følge med på NRK TV sin julekalender et "must" for å komme i riktig julestemning. I år er det Snøfall 2 som sendes, og der oppdaget Sissel Jenseth et kjent og kjært motiv som hun tipset oss om. I biblioteket i Snøfall henger nemlig Harald Sohlbergs "Vinternatt i fjellene" eller som det også kalles, "Vinternatt i Rondane", og maleriet er som "alle" vet, malt i Sollia.

Norges nasjonalmaleri

Harald Sohlberg: Vinternatt i Rondane 1914 Foto: Nasjonalmuseet

Påsken 1899 var Harald Sohlberg i Sollia, og da han en natt så Rondane i måneskinn fikk han en opplevelse som han beskriver som: «fremmed, ny og veldig som en åpenbaring der etterlot et inntrykk i meg som jeg aldri siden kunne glemme»

Han begynte ganske snart å tegne skisser og kom flere ganger tilbake til Sollia for å arbeide med motivet. Den første utgaven av Vinternatt i Rondane ble til i 1901, men selve hovedverket som henger i Nasjonalmuseet ble ikke ferdig før i 1914. I tillegg fins det rundt 20 versjoner av motivet og en rekke litografier.

Harald Sohlberg representer den retningen i kunsten som kalles nyromantikken der sjelelivet, følelser og fantasi sto i sentrum. Det var ikke noe mål for Sohlberg å male en fotografisk virkelighet av fjellene. Han ville formidle selve opplevelsen av det han så den vinternatten i 1899.

Det må vel sies at han greide. Ingen har vel som Sohlberg klart å skildre ensomheten og skjønnheten i vinterlandskapet bedre.

Kilde: wiki.uio.no