Lokale deltagere i Styrkeprøven

Lokale deltagere i Styrkeprøven

Styrkeprøven er verdens eldste og lengste turritt for syklister og på det meste har det deltatt over 9000 syklister. Rittet ble første gang arrangert i 1967 og går fra Trondheim til Oslo. Det er en distanse på pluss/minus 540 km, avhengig av litt forskjellige traseer gjennom årene. Det er også mulig å delta fra Lillehammer eller Eidsvoll til Oslo.

Etter at det ble kjent at Styrkeprøven skal gå gjennom Sollia til sommeren, har det kommet fram at det gjennom åra har vært uforholdsmessig mange herfra som har deltatt i sykkelrittet. Det er alltid artig å framheve gode prestasjoner, og vi som ikke er så veldig spreke kan jo sole oss litt i glansen fra våre spreke sambygdinger:

Lokale rekorder

Siden 1967 er syklene blitt stadig lettere og veidekket bedre å sykle på, så tider og rekorder er det litt urettferdig å sammenligne, men vi har likevel valgt å framheve noen av våre lokale atleter.

Det beste resultatet er det Rune Helgesen som står for. I 2018 kom han og laget hans, Eidsvoll Sykkelklubb, på førsteplass med 14 timer og 45 minutter. I fjor syklet Rune som 56-åring sin aller raskeste Styrkeprøve på 14.04, men denne gangen holdt det ikke til en plass helt i toppen.

Åge Morten Tangen Foto: Østlendingen 11. januar 2014

De fra Sollia som har syklet Styrkeprøven flest ganger, er Åge Morten Tangen og Terje Brænd. Åge Morten gikk bort høsten 2020, men rakk å sykle Trondheim-Oslo 13 ganger og Lillehammer-Oslo 10 ganger. Hans beste plassering er fra 1985 på 14.44. Da kom han på 10. plass, bare tre minutter etter vinnertiden. Terje har tatt det litt roligere enn Åge Morten nedover Gudbrandsdalen, men har deltatt 14 ganger Trondheim-Oslo og 7 ganger Lillehammer-Oslo.

For øvrig tipper vi at Atna med Atndalen innehar verdensrekorden i antall deltagere i forhold til innbyggertall. De som har deltatt herfra er Olav Andreassen, Kjell Anders Enoksen, Erik Erlandsen, Christian Mathiesen, Eirik Nilsen, Åsmund Oskarsen, Arne Skogsrud, Stein Cato Sollien og Otto Trønnes. - Dersom noen er uteglemt så beklager vi det. Eventuelle forbigåtte syklister kan sende en melding til post@sollia.net så vi kan rette opp feilen.

I 2024 vil Styrkeprøven gå gjennom Sollia. Vi håper det inspirerer ekstra mange lokale sprekinger til å delta i år. De vil selvsagt bli heiet fram og hjulpet på aller beste vis av hjemmepublikummet når de passerer gjennom bygda!

Kilder: turritt.com, styrkeproven.no og Åsmund Oskarsen