Røyksopp

Røyksopp
Litt tå hørt

Røyksopp – røksopp  - fess-sopp: snadder til restematen

Røyksopp er runde, hvite og faste sopper som vokser villig bl. a. på gårdsplassen og avslåtte jorder. Det er flere arter, og alle er spiselige så sant de er helt kvite tvers igjennom. Røyksoppen skal være kvit tvers igjennom når den skal spises.

Det lokale navnet var fess-sopp, og dette mindre fristende navnet på en matvare har gått ut av bruk etter hvert som sopp er tatt inn i varmen som matretter. Men trolig henger navnet sammen med den skyen av sporer soppen sender fra seg når den er modnet og blitt gjennombrun. Men da er den ikke spiselig.

Jeg anbefaler å skrelle soppen før den skal brukes. Skallet lar seg lett pille av. Skallet er spiselig, med det skjemmer litt det lekre, krittkvite soppkjøttet inni.

Soppen er fin å blande i annen sopp, men den egner seg også godt alene, f. eks. brunet i smør som en forrett, eller som bildene viser som en del av flere små rester av ulik opprinnelse i restematen.

Røyksoppen skjæres i skiver og stekes helst hardt alene til den får en gylden farge, rester av kokte poteter og gulrot stekes etter hvert med. En rest av fisk eller kjøtt gir et smakfullt og fullverdig måltid. Om du mangler litt grønnfarge, kan du bruke både gressløk og persille. Og vil du gå utenbygds etter råvare, er en liten agurksalat ikke å forakte.

Bildeserien viser noen enkle trinn i tillagingen.

Renset kritthvit røyksopp, smør og skall til å kaste
Stek skivet røyksopp alene til den er gyllen
En resterett med gyllen røyksopp, stekt potet og gulrot og en restefilet av røye eller ørret

Bjørn Brænd 2023