Sollia Idrettsforening 100 år

Sollia Idrettsforening 100 år
Fotballaget til Sollia Idrettsforening 1946, foran fra venstre: Åge Brænd, Jon Wollum, Helge Nesset, Birger Modalen, Arne Uthi, Otto Brænd. Bak fra venstre: Per Brænd, Storm Martinsen, Odd Næsset, Oskar Bjørli, Einar Modalen. Foto: Kristian Bjørli/Anno Musea i Nord-Østerdalen

Det er lenge siden det har vært noen aktivitet i Sollia Idrettsforening, men den er ikke formelt nedlagt ennå, så vi syns det er verdt å nevne at foreningen rundet 100 år denne måneden.

Sollia Idrettsforening ble stiftet 20. april 1924 og det var naturlig nok skisport som sto i høysetet; langrenn, hopp og skiskyting. Etter krigen ble fotball populært og bygda kunne en periode skilte med fotballag både på Atnbrua og Mogrenda. I hundre år har foreningen stått for et utall konkurranser og aktiviteter; svømmekurs, trimkvelder, hopp- og skirenn og ikke å forglemme Bjørkebollrennet som ble arrangert for første gang i 1946.

I våre dager må man nærmest være profesjonell utøver for å hevde seg i skisporet, mens man tidligere i større grad så på idrett som lek og moro. Idretten var også en mulighet for å komme sammen og treffe andre. - Det er lenge siden noen fra Sollia har gjort seg bemerket i idrettskonkurranser, men Leif Trønnes har gravd i arkivene og funnet historisk stoff fra Sollia Idrettsforenings glansperiode. I det skihistoriske oppslagsverket "Norske skiløpere" fra 1955 har både foreningen og en rekke spreke solliværinger fått sin velfortjente plass:

Kilde: Edvin Finstad, Stor-Elvdals jul, "Heme våre" 2002