Vuludalsbua (2)
![Vuludalsbua (2)](/content/images/size/w1200/2024/12/NY-Vuludalsbuene-S.fjellstyre-1997-Foto-JWollum--copyright.jpg)
Mange husker den gamle Vuludalsbua. Den kan ses helt til høyre på bildet over. Noen mente at den burde beholdes som nødbu da den nye bua ble satt opp, men den ble revet på slutten av 90-tallet. I følge Lars Otto Wollum og Terje Brænd fantes det en enda eldre bu her, men den sto nærmere elva. Det var en veldig liten bu på 2 x 3 meter som ble satt opp av Odd Brænd og Åsmund Wollum i 1965/66.
![](https://www.sollia.net/content/images/2024/12/vadestedet.jpg)
De innså ganske fort at plasseringen like ved vadestedet var uheldig. Det var akkurat her reinen krysset Vulua under trekket, og av hensyn til villreinen ble ikke bua stående der mer enn ett år, men ble flyttet nordover og høyere opp til der Vuludalsbua ligger nå. Hva som senere skjedde med denne aller eldste bua er litt uvisst, men det ble bygget ei ny bu i 1977 og 1978. Det har vi faktisk et tidsvitne på, for Terje Brænd var med som hjelpegutt da Åsmund Wollum kjørte inn materialene. De ble kjørt inn med traktor og henger fra Rondetunet, forbi Veslehavnsetra, langs stien forbi Bjønndalsenden og oppover bjørkelia.
![](https://www.sollia.net/content/images/2024/12/valdressletta.jpg)
Det var en lang og kronglete tur på nesten ei mil og Terje husker at det var en lettelse da de endelig kom fram til gresslettene og inn på butomta. En skriftlig kilde har vi også i dagboka til Odd Brænd, faren til Terje. Der står det at det var Odd, Helge Lien og Ole P. Kulstad som bygget bua på senhøsten 1977 og sommeren 1978. Terje, som bare var 17 år, var også litt med, og den 12. juli var jobben gjort. - Den bua som sto der først står det ingen ting om, men det kan godt hende at de gjenbrukte materialene. Det var det ganske vanlig å gjøre på den tida.
![](https://www.sollia.net/content/images/2024/12/Vuludalsbua-2024.jpg)
Vuludalsbua (1) publisert 10. oktober 2024